ΑΠ:1540/30.10.2012

Θήβα 30 Οκτωβρίου 2012
Αρ.πρωτ.1540

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας δηλώνει διαρκώς παρών στο θέμα του Γενικού Νοσοκομείου .Μετά από πολλές παρεμβάσεις,έχει δεχθεί υποσχέσεις με τελευταία τη διαβεβαίωση του Γεν.Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας ότι  δεν είναι στην πρόθεση του Υπουργείου το κλείσιμο κανενός Νοσοκομείου της χώρας. Δυστυχώς όμως καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το Γ.Ν.Θ  <καταρρέει> , μη δυνάμενο να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών .

                        Είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας του Γ.Ν.Θ.

  • Η Θήβα είναι η 3η σε πληθυσμό πόλη της περιφέρειας.
  • ΄Εχει μια τεράστια βιομηχανική ζώνη μαζί με τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι.
  • Εξυπηρετεί τις ανάγκες των φυλακών και του κέντρου απεξάρτησης του Ελαιώνα.
  • Το κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού, επίσης καλύπτεται από το  Γ.Ν.Θ.
  • Στην περιοχή διαβιούν πολλοί ROMA , μετανάστες και άποροι πολίτες.
  • Η γειτνίαση με την Εθνική οδό, συνεπάγεται και αυξημένο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων.

                        Το Νοσοκομείο της Θήβας είναι ένα καινούργιο νοσοκομείο,  με άριστη  κτηριακή υποδομή και εγκαταστάσεις.Υπάρχει επίσης το πρώην Κέντρο Αποκατάστασης και Υποστήριξης ΑΜΕΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) ,που αποτελούσε μια μοναδική

Προνοιακή δομή για όλη την περιφέρεια. Είναι ένα άριστα εξοπλισμένο κέντρο με υποδομές αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που με τη λειτουργία του θα μπορούσε να αποφέρει  έσοδα.

Η ύπαρξη του Νοσοκομείου από μόνη της, με τις παρούσες συνθήκες δεν αρκεί. Για την πλήρη και προπάντων ασφαλή λειτουργία του απαιτούνται:

– Να λειτουργούν με πλήρη κάλυψη σε 24ωρη καθημερινή βάση τα τμήματα: Παθολογικό, Χειρουργικό, Καρδιολογικό, Παιδιατρικό, Αναισθησιολογικό, η Αιμοδοσία και τα Εργαστήρια    (Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό).

– Τα τμήματα αυτά πρέπει να ενισχυθούν με το απαιτούμενο ιατρικό ,νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.

– Να ενισχυθεί το Γ.Ν.Θ. για εφημερίες με παιδιάτρους από το Κέντρο Υγείας    Σχηματαρίου.

-Να καλυφθούν με νοσηλευτικό προσωπικό τα τμήματα που νοσηλεύουν ασθενείς, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευομένων.  

– Για να αποφευχθεί η απώλεια εσόδων και για την πραγματική καταγραφή της κίνησης των ασθενών, απαιτείται 24ωρη  καθημερινή λειτουργία του Γραφείου Κίνησης Ασθενών.

              Τι συμβαίνει όμως σήμερα?

–  Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο πραγματοποιούνται εξετάσεις μόνο τις καθημερινές και μόνο κατά τις πρωινές ώρες.Το Σαββατοκύριακο το Νοσοκομείο παραμένει ακάλυπτο.

– Υπάρχουν μετακινήσεις Ιατρών προς το Γ.Ν.Λιβαδειάς, ιδιαίτερα καρδιολόγων με αποτέλεσμα το Γ.Ν.Θ να καλύπτει τις εφημερίες του Καρδιολογικού Τμήματος μόνον 8 ημέρες τον μήνα.

                 Όσον αφορά τη λειτουργία του Χειρουργικού Τμήματος ενώ θα μπορούσαν τα χειρουργεία να λειτουργούν 20 ημέρες το μήνα με αναισθησιολόγο και χειρουργό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

                 Δυσάρεστη κατάληξη όλων αυτών είναι από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το πρωί της Δευτέρας ,ουσιαστικά να υπάρχει εφημερία παθολογικού και χειρουργικού χωρίς κάλυψη.

                  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Νοσοκομείου, εξ αιτίας της υπολειτουργίας του είναι μεγάλος ο αριθμός των διακομιδών σε άλλα Νοσοκομεία. Οι περιπτώσεις των διακομιδών αποδεικνύει ότι χρειάζεται ενίσχυση του Γ.Ν.Θ ώστε να ελαττωθούν ή και να εκλείψουν οι διακομιδές οι οποίες σημαίνουν επιπλέον κόστος μετακινήσεων ,απασχόληση ασθενοφόρων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

                 Γνωρίζοντας πολύ καλά τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και τις συνεχείς ανακατατάξεις που βιώνουμε καθημερινά ελπίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται δεν θα είναι ισοπεδωτικές για το αγαθό της υγείας και εν προκειμένω για την πορεία του Γ.Ν.Θ. σε συνεχή κατάρρευση. Τα προβλήματα σας είναι γνωστά σε όλες τις παραμέτρους.

Ελπίζουμε στη αποδοχή των προτάσεών μας και τη διεκδίκηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ώστε οι πολίτες της Θήβας στον τομέα της Υγείας να μην θεωρούνται πολίτες β΄ κατηγορίας.

Για τον Ι.Σ.Θήβας

Η Πρόεδρος

Φιλιώ Πρωτόπαπα