ΔΗΠΑΚ, ΕΚΛΟΓΕΣ 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συνάδελφε, εργαζόμενε γιατρέ

Απευθυνόμαστε σε σένα που δικαιολογημένα οργίζεσαι με την κατάσταση που βιώνεις. Γιατί δεν σου αξίζει:

 • Η ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, άλλοτε επικουρικός, άλλοτε με μπλοκάκι και άλλοτε άνεργος.
 • Οι ατελείωτες εφημερίες για να βγαίνει ένας μισθός.
 • Ως ειδικευόμενος να καλύπτεις τις διογκούμενες ελλείψεις των Δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ σε βάρος της ζωής, της υγείας σου και της ουσιαστικής σου εκπαίδευσης .
 • Ως ειδικευμένος γιατρός να παλεύεις μέχρι την συνταξιοδότηση με εφημερίες, ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού.
 • Ως αυτοαπασχολούμενος να βιώνεις την πίεση του άνισου ανταγωνισμού από τους ομίλους και τα πολυϊατρεία,  τους νόμους της ζούγκλας της “αγοράς”, τις εξευτελιστικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, τη φοροεπιδρομή και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που εξανεμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός σου.

Απευθυνόμαστε σε σένα που αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζεται ρήξη με την ανάπτυξη που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους αφού απαιτεί ακόμα πιο “φθηνούς” γιατρούς και ασθενείς με αποτέλεσμα  οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας – γιατρών και ασθενών – να αποτελούν “κόστος” για το κράτος. Αυτή η ανάπτυξη είναι η “μήτρα” που αναπαράγει και επιδεινώνει τα προβλήματα.

Εφάρμοσε λοιπόν αυτό που έχεις μάθει στην άσκηση της ιατρικής. Να θεραπεύεις την αιτία. Τα “συμπτώματα” όσο και αν “αντιμετωπίζονται”, επανέρχονται με επιδείνωση και “επιπλοκές”.

Η ζωή που μας αξίζει θα έρθει μόνο μέσα από το δικό μας αγώνα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Στήριξε τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, ισχυροποίησε τη δική σου φωνή στον Ιατρικό Σύλλογο και τον ΠΙΣ.

Μπορούμε με την οργάνωση και τον αγώνα μας να δημιουργήσουμε προοπτική νίκης. Να αποτελέσουμε μέρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος για να φέρουμε πιο κοντά τη δημιουργία των κοινωνικών και οικονομικών προϋποθέσεων για την ανάπτυξη, όπου όλος ο υλικός και πνευματικός πλούτος που δημιουργούν οι εργαζόμενοι θα αξιοποιείται για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες στην Υγεία – Πρόνοια καθολικά και δωρεάν, θα κατοχυρώνει την υγεία ως κοινωνικό αγαθό. Με πανελλαδικό σχεδιασμό και ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικών Κέντρων Υγείας, δευτεροβάθμιων, τριτοβάθμιων δομών, κέντρων αποκατάστασης και κατανομή ανάλογα με τις γεωγραφικές, δημογραφικές, κοινωνικές και επιδημιολογικές συνθήκες.

Σε αυτό το σύστημα υγείας και ο εργαζόμενος επιστήμονας γιατρός θα διασφαλίσει την ουσιαστική ανάδειξη των επιστημονικών του αρμοδιοτήτων, του κομβικού του ρόλου στη διασφάλιση της υγείας, την πρόληψη, ενώ παράλληλα θα κατοχυρώσει πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά, επιστημονικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, μακριά από τη ζούγκλα της «ελεύθερης» αγοράς και του ανταγωνισμού.

Η ενίσχυση της “αγοράς” και της  επιχειρηματικότητας στην υγεία – στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα – δεν αποτελεί λύση ούτε για μας ούτε για τους ασθενείς μας. Η “υγιής” επιχειρηματικότητα, η επάνοδος της χώρας στην “κανονικότητα” σημαίνουν μονιμοποίηση και πλήρη εφαρμογή όλων των “μνημονιακών” αντιλαϊκών μέτρων, εφαρμογή και νέων που τσακίζουν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων γιατρών. Επεκτείνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, η “αξιολόγηση” της απόδοσης με κριτήριο τη συμβολή των γιατρών στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, η επίθεση στην ΠΦΥ με τις τεράστιες ελλείψεις, οι νέες τραγικές συμβάσεις για τους αυτοαπασχολούμενους που θα συμβληθούν είτε ως οικογενειακοί γιατροί είτε ως γιατροί ειδικοτήτων.

            Είναι ενδεικτική της «κανονικότητας» η κατάσταση στις μονάδες υγείας στη Θήβα, τόσο με την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας, όσο και με την αποψίλωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η επίθεση στα δικαιώµατά µας συνεχίστηκε µε µνηµονιακούς και «αντιµνηµονιακούς» στην κυβέρνηση … η επίθεση συνεχίζεται και στην «µεταµνηµονιακή εποχή» …

Η συνέχιση της εφαρµογής του αντιλαϊκού οπλοστασίου όλων των προηγούµενων χρόνων συνεχίζουν και στην “µεταµνηµονιακή” εποχή. Έτσι θα πιάνονται τα µατωµένα πρωτογενή πλεονάσµατα, έτσι θα γίνει η Ελλάδα επενδυτικός παράδεισος. Στην εφαρµογή αυτής της πολιτικής διαγωνίστηκε τόσο η Κυβέρνηση όσο και η ΝΔ για το ποιος είναι πιο ικανός και αποτελεσµατικός. Η προσήλωσή τους στην τόνωση της επιχειρηµατικότητας, στην προσέλκυση επενδυτών εγγυώνται “παράδεισο” για τους επιχειρηµατικούς οµίλους και “κόλαση” για τα λαϊκά δικαιώµατα. Σηµαίνει πακτωλό “κινήτρων” στους επιχειρηµατικούς οµίλους για την εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας. Σηµαίνει ότι οι δηµόσιες µονάδες υγείας, οι εργαζόµενοι υγειονοµικοί και οι ασθενείς θα συνεχίσουν να βιώνουν όλα τα αποτελέσµατα των περικοπών και των “πλαφόν” στην κρατική χρηµατοδότηση, στους όρους δουλειάς και αµοιβών, στις παροχές στην περίθαλψη.

Τα νοσοκοµεία και τα ΚΥ θα “αυξάνουν” τη χρηµατοδότησή τους, αλλά πουλώντας τις υπηρεσίες τους στα υποχρηµατοδοτούµενα από το κράτος και τους επιχειρηµατικούς οµίλους ασφαλιστικά ταµεία. Θα γίνονται “προσλήψεις”, αλλά µε επικουρικούς και µε δελτία παροχής υπηρεσιών, που δεν προσθέτουν προσωπικό, αλλά αντικαθιστούν τους “προηγούµενους” που απολύθηκαν και δεν κοστίζουν στο κράτος αφού πληρώνονται από τα έσοδα των δηµόσιων µονάδων. Θα παρέχονται “καθολικά και δωρεάν υπηρεσίες”, αλλά οι ελάχιστες και ενιαίες για όλους που οδηγούν στην αύξηση – άμεσα και έμμεσα – των πληρωμών για την αγορά μεγάλου μέρους τους.

            Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

            Αξιοποίησε την πείρα σου, μετάτρεψέ την σε δύναμη διεκδίκησης και αγώνα.

Δεν αρκεί η αγανάκτηση και η διαμαρτυρία. Απαιτείται συμμετοχή, οργάνωση, διεκδίκηση αλλά και σωστός προσανατολισμός της πάλης. Απαιτείται να ισχυροποιηθεί η συσπείρωση των γιατρών που θα είναι χειραφετημένοι από το “σαράκι” της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Από το κριτήριο ότι η υγεία και οι υγειονομικοί “κοστίζουν”, ότι οι ανάγκες του λαού στην υγεία και τα δικαιώματα των γιατρών αποτελούν “σπατάλη” που πρέπει να “εξορθολογιστεί” και να “νοικοκυρευτεί”.

            Τιµώρησε τις σηµερινές ηγεσίες στον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας και τον ΠΙΣ.

Διότι είναι µέρος του προβλήµατος. Από κοινού έχουν υιοθετήσει, στηρίξει και προωθούν όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο στην υγεία. Οι θέσεις και παρεµβάσεις των ηγεσιών του ΙΣ και του ΠΙΣ είτε µε τη µορφή της συναίνεσης είτε µε τη µορφή της ”αντιπαράθεσης” ήταν από τη σκοπιά πως καλύτερα θα εφαρµοστεί η ”ανταγωνιστικότητα”, η “επιχειρηµατικότητα”, ο εξορθολογισµός των δαπανών. Αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιµο βοηθό στην υλοποίηση των αντιλαϊκών – ευρωενωσιακών µέτρων όλων των Κυβερνήσεων. Πρωτοστάτησαν για να παρέχονται δωρεάν ελάχιστες υπηρεσίες για τους εξαθλιωµένους και όλοι οι άλλοι να πληρώνουν ανάλογα το εισόδηµα, για τα επαγγελµατικά ταµεία που οδηγούν στην ατοµική ευθύνη της ασφάλισης και περιορισµό του κράτους στο “µπουρµπουάρ” της Εθνικής Σύνταξης, στην αποδοχή της “διευθέτησης” του χρόνου εργασίας, της κατάργησης των περιορισµών για τις επενδύσεις των µεγαλοεπιχειρηµατιών γιατρών και των οµίλων, στην επικουρικότητα και άρνηση µονιµοποίησης των γιατρών κλπ. Στην προβολή της “ελεύθερης επιλογής γιατρού” για να µην εµποδίζεται η “αγορά” στην υγεία.

Η πλειοψηφία του Ιατρικού Συλλόγου υποκρίνεται λέγοντας ότι το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ «πολιτικοποιεί» τον Ιατρικό Σύλλογο. Τη στιγμή που λίγους μήνες πριν, η ίδια καλούσε σε εθνικιστικά συλλαλητήρια «για τη Μακεδονία». Ως ΔΗΠΑΚ δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δηλώνουμε ανοιχτά ποια πολιτική αντιπαλέυουμε και ποια αιτήματα διεκδικούμε.

Καλούμε ιδιαίτερα τους συναδέλφους που πίστεψαν ότι µε την κυβερνητική αλλαγή κάτι θα αλλάξει και βλέπουν το αποτέλεσµα, που συνεχίζουν να πιστεύουν στον αγώνα για ένα σύστηµα υγείας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, να στηρίξουν τώρα την Πανεπιστηµονική.

Ζητάµε τη ψήφο σας όχι για να σας εκπροσωπήσουµε, αλλά µαζί να οργανώσουµε την πάλη για να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να καταπολεμηθούν οι αιτίες τους, για “πάρουν τα όνειρα εκδίκηση”.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η «μεταμνημονιακή Ελλάδα» της «δίκαιης ανάπτυξης» του ΣΥΡΙΖΑ και του “μπορούμε” της ΝΔ όχι μόνο δεν περιλαμβάνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά προϋποθέτει νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με τα «μεταμνημονιακά» μνημόνια επιτήρησης της ΕΕ.

Απέναντι στην νέα επίθεση, μονόδρομος είναι ο συντονισμός της πάλης μας, των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων γιατρών, με το ζωντανό αγωνιστικό κομμάτι του εργατικού και λαϊκού κινήματος που θέτει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζει.

Οργανώνουμε την πάλη μας, συγκεντρώνουμε νέες δυνάμεις, πολλαπλασιάζουμε τις εστίες αντίστασης απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου που μας τσακίζει.

Απομονώνουμε τσακίζουμε τους φασίστες, δεν ανεχόμαστε το ρατσιστικό δηλητήριο στα σωματεία τους συλλόγους τις γειτονιές. Ακόμα παραπάνω δεν ανεχόμαστε το ρατσισμό και το φασισμό να δηλητηριάζει την άσκηση της ιατρικής.

Ασυμβίβαστα συνεχίζουμε και διεκδικούμε!

 • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, ΚΥ κλπ.
 • Επιστροφή των μισθών στο ύψος πριν τις περικοπές ως βάση για περαιτέρω αυξήσεις. Άμεση επιστροφή του συνόλου των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς.
 • Αποκλειστικά δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία! Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ! Αυξήσεις στις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές! Άμεση μείωση των εισφορών. Χρηματοδότηση του κλάδου σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους κατά 1/3 από τους ίδιους και κατά 2/3 από το κράτος. Άμεση αναπλήρωση των απωλειών των αποθεματικών του πρώην ΤΣΑΥ από το PSI.
 • Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με ΔΠΥ και συνολικά των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Όχι στη φοροληστεία. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000€ και 5.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Φόρος 45% στα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας

ενίσχυσε τη μόνη πραγματική δύναμη αντεπίθεσης

Στήριξε αποφασιστικά  τη ΔΗΠΑΚ

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

Ψηφοδέλτιο

Για ΔΣ στον ΙΣΘ Αντιπρόσωποι για τον Π. Ι. Σ.
Καντίκα Γιάννα (οφθαλμίατρος Ιδιώτης) Καντίκα Γιάννα (οφθαλμίατρος Ιδιώτης)
Μανιατάκου Μαρία (παθολόγος ΕΣΥ) Μανιατάκου Μαρία (παθολόγος ΕΣΥ)
Ρόκας Γιάννης (αγροτικός ιατρός) Ρόκας Γιάννης (αγροτικός ιατρός)